Czy można pokonać alergię?
Lato to pora roku kiedy częściej korzystamy ze słońca, ładnej pogody. Czerpiemy energię z bliskiego kontaktu z przyrodą. I jesteśmy narażeni na nasilenie objawów alergicznych wywołanych rozmaitymi alergenami. Począwszy od pyłków roślin, poprzez ukąszenia owadów, a na alergenach pokarmowych kończąc.
Zaostrzenie objawów alergicznych objawia się w różny sposób. Łzawienie oczu, cieknący katar, swędzące zmiany skórne, niestrawność ,a w skrajnych przypadkach duszności i wstrząs anafilaktyczny to tylko niektóre z nich.
Jest jednak kilka podstawowych zasad których przestrzeganie ułatwi alergikowi funkcjonowanie.
• Wizyta u lekarza pozwoli wykluczyć inne schorzenia dające podobne dolegliwości jak infekcja, choroby nerek, wątroby , zakażenie pasożytami i przewlekłe nosicielstwo bakterii chorobotwórczych ( gronkowce i paciorkowce).
• Unikanie alergenu zminimalizuje dolegliwości. Alergik znając kalendarz pyleń poszczególnych roślin ( najpopularniejsze uczulenia wiosenne to te na kwitnące trawy, brzozę, leszczynę) powinien unikać spacerów w miejscach gdzie ich natężenie jest największe. Należy pamiętać o alergiach krzyżowych – alergia pokarmowa otwiera wrota dla innych alergenów – w tym na pyłki roślin, kurz czy sierść zwierząt. Jednym słowem uczulenie na jakieś składniki pokarmowe zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia innego rodzaju alergii.
• Podstawą terapii wszelkiego rodzaju alergii jest przestrzeganie zaleceń lekarskich i nie modyfikowanie leczenia bez konsultacji. W terapii zastosowanie znajdują przeciwzapalne aerozole wziewne, doustne leki antyhistaminowe, sterydy wziewne i donosowe ( podawane najczęściej w okresie nasilenia dolegliwości). Często pacjenci decydują się na terapie odczulające dające bardzo dobre efekty.
• Zmiany w codziennym trybie życia zminimalizują ekspozycję na alergen. Codzienna kąpiel spłukująca pyłki z ciała, częste zmiany wierzchniej odzieży. Zabezpieczenie włosów, oczu i skóry przed wyjściem na dwór.
• Istotna jest zmiana diety. Przede wszystkim rezygnacja z białego pieczywa, słodyczy, przypraw, glutaminianu sodu, drożdży. Wyeliminowanie z diety pokarmów przetworzonych, o długim terminie przydatności, konserw. Konserwanty zawarte w pożywieniu mogą inicjować alergie innego typu , między innymi na pyłki roślin. Odbudowanie naturalnej flory bakteryjnej – podawanie kiszonek zawierających naturalne probiotyki zmniejsza przepuszczalność błony śluzowej przewodu pokarmowego, zapobiega rozprzestrzenianiu się alergenu, wspomaga odporność. Należy również wyeliminować z diety mleko krowie, powodujące nadprodukcję gęstego śluzu zalegającego w oskrzelach.
Wprowadzenie większej ilości warzyw, owoców zawierających duże dawki witaminy C – cytrynę, dziką różę, pomidory, paprykę poprawia odporność która pozwala na minimalizowanie stanów zapalnych związanych z odpowiedzią organizmu na alergen. Modyfikacja diety ma olbrzymi wpływ na nasilenie lub zmniejszenie dolegliwości
• Jeżeli alergia objawia się głównie odczynem skórnym gdzie przyczyną może być ugryzienie owada, słońce, kontakt z pewnymi substancjami chemicznymi można dolegliwości łagodzić różnego rodzaju kremami pamiętając o tym, że kremy z dodatkiem sterydu są zalecane tylko do krótkotrwałego użytku
• W przypadku nasilonych objawów ze strony nosa ( cieknący katar, częste kichanie) warto zastosować płukanie zatok – w aptekach dostępne są specjalne butelki pozwalające wypłukać wydzielinę i zalegające alergeny.
• Bardzo ważne jest stosowanie zasady reglamentowanego brudu.
Nie popłaca sterylność i nadmiar chemii wokół nas. Jeżeli pozbywamy się wszelkiego rodzaju patogenów, nie pozwalamy dzieciom na kontakt z piaskiem, zwierzętami, kurzem to układ odpornościowy nie ma na czym trenować reakcji obronnych , walczy ze wszystkim . Alergia to po prostu przesadna reakcja układu immunologicznego.
Z kolei jeżeli już mamy do czynienia z alergią – na pewno trzeba ją leczyć, minimalizować objawy. Pamiętajmy że astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry to schorzenia przewlekłe które swój początek mają w różnego typu alergiach.