Wiadomo, że źródłem witamin, które pomogą nam zwiększyć odporność jest przede wszystkim nasza dieta. W aptekach znajdziemy także mnóstwo suplementów na odporność. Jest szczególna grupa witamin, które wpływają na odporność naszego organizmu. Są to witamina A, witamina C, witamina E oraz witamina B6.
WITAMINA A
WITAMINA A wzmacnia barierę utrudniającą dostanie się drobnoustrojów do naszego organizmu. Oprócz tego ma duży wpływ na wzrok, wzrost oraz działa przeciwnowotworowo i utrzymuje prawidłowy stan naszej skóry, włosów i paznokci. Witaminę A znajdziemy m. in w maśle, jajach, produktach mlecznych czy tranie. WITAMINA C
WITAMINA C inaczej kwas askorbinowy wspomaga nasz układ odpornościowy. Bierze ona udział w produkcji kolagenu (dzięki niemu szybciej goją się rany, złamania i siniaki) a także limfocytów, które pełnią ogromną rolę w odporności przeciwdrobnoustrojowej. W czasie infekcji w naszym organizmie dochodzi do produkcji wolnych rodników czyli utleniaczy. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem dlatego pomaga nam zwalczyć infekcję. Niestety wiele osób o witaminie C przypomina sobie dopiero wtedy gdy dopadnie ich jakieś przeziębienie. Najlepszą profilaktyką jest jednak zażywanie jej już przed sezonem grypowym. Witaminę C znajdziemy przede wszystkim m.in. w takich produktach jak: cytryny, pomarańcze, grejpfruty, truskawkach, jagodach czarnego bzu, malinach, brukselka, kapusta, kalafior, cebula, szpinak, brokuły, zielony groszek.WITAMINA E
WITAMINA E Witamin podobnie jak witamina C jest silnym przeciwutleniaczem czyli podczas infekcji neutralizuje wolne rodniki. Ma ona mnóstwo innym właściwości. M in. zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, zapobiega rozwojowi miażdżycy, wpływa na prawidłową produkcję nasienia, uczestniczy w procesach odtruwania. Jeśli chodzi o dietę to źródłem witaminy E są np. orzechy, mąka z grubego przemiału, kiełki, oleje roślinne, musli z orzechami, chleb ze słonecznikiem, płatki owsiane, brokuły, pomidory, orzechy, natka pietruszki, papryka, kapusta, pietruszka, szpinak.WITAMINA B6
WITAMINA B6 także wzmacnia naszą odporność. Wykazuje ona działania przeciwzapalne i jest przeciwutleniaczem. Oprócz tego ma wiele innych właściwości m.in. przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Witaminę B6 znajdziemy m.in. w takich produktach jak: wątroba wieprzowa i wołowa, makrela, łososie, fasola biała, kasza gryczana, soja. awokado, banany, ryby, orzechy włoskie, szpinak, ryby. pełnoziarnista mąka, ziemniaki, otręby pszenne.WITAMINA D
Witamina D zwana również “witaminą słońca” pobudza nasz układ odpornościowy pomagając w walce z infekcjami. Po infekcji natomiast przyspiesza rekonwalescencję organizmu. Poza tym bardzo dobrze działa na nasze kości, system nerwowy i serce, łagodzi stany zapalne, reguluje poziom cukru we krwi oraz wzmacnia skórę. Możemy ją znaleźć przede wszystkim w mleku, rybach, jajach, żółtym serze. Ponieważ Witamina D jest wytwarzana w naszej skórze w czasie ekspozycji na słońce powinniśmy przebywać na słońcu jak najczęściej a szczególnie teraz zimą. Wiadomo że słońca jest mało w okresie zimowym ale jak tylko się pojawi powinniśmy z tego korzystać.
Wzmocnijmy nasz organizm i zadbajmy o jego odporność z pomocą witamin, które są w zasięgu ręki, szczególnie teraz w okresie infekcji.