Wszyscy wiemy jak ważne jest prawidłowe odżywianie. Większość z nas słyszała o piramidzie żywieniowej. Znamy slogany typu : w samochód lejesz najlepsze paliwo aby się nie psuł, to samo rób z własnym organizmem. I dlaczego tego nie przestrzegamy?
Dlaczego jemy dużo, tłusto i nieregularnie, dlaczego spożywamy zbyt dużo cukru i soli, jedzenia typu fast-food, pijemy mało wody a potem dziwimy się że dopadają nas choroby cywilizacyjne jak cukrzyca, otyłość, nadciśnienie, bóle kręgosłupa, bezsenność, depresja. Dlaczego nas to dziwi – pracowaliśmy na naszą niepełnosprawność całe życie. Nie od dzisiaj wiadomo że lepiej zapobiegać niż leczyć. Może nowe, wiosenne otwarcie – w obszarze odżywiania.
Co to jest w ogóle zdrowa dieta?
Nie ma diety uniwersalnej. Innej potrzebuje ciężko pracująca fizycznie osoba, kobieta w ciąży, wyczynowy sportowiec ( zależnie od dyscypliny którą uprawia), osoba odchudzająca się. Prawidłowa dieta to taka, która wspomaga dobrą sprawność umysłową i równowagę emocjonalną. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób.
Istnieje kilka zasad dobrej diety, które warto przypomnieć i zapamiętać na długo.
• Regularne posiłki
Powinnyśmy spożywać pięć posiłków dziennie, regularnie co trzy godziny. Najważniejsze śniadanie. Obiad nie musi być złożony z trzech dań, nie musi być też gorącym posiłkiem. Może to być pełnowartościowa sałatka mięsno – warzywna z dodatkiem ciemnego pieczywa. Kolacja- niekoniecznie o 18, jeżeli chodzimy spać późno, kończymy pracę o 21 to przed snem musimy coś zjeść. Najlepiej porcję warzyw. Inaczej istnieje prawdopodobieństwo podjadania w nocy co na pewno nie usprawni naszego metabolizmu.
• Dieta zbilansowana
Musi być różnorodna, organizm potrzebuje różnych substancji odżywczych. Opierać się powinna na owocach i warzywach, ale zawierać też nabiał, produkty pełnoziarniste, ryby, orzechy itp.
• Produkty nieprzetworzone
Wykluczmy maksymalnie z diety produkty przetworzone, zawierające konserwanty, duże ilości soli, cukrów, barwników. W dzisiejszych czasach, gdzie można podrobić wszystko sprawdzajmy na opakowaniach nazwy produktów. Aby był to ser, mleko, jogurt a nie np. produkt mlekopodobny . Ograniczmy w naszej diecie fast foody, które są najczęściej wysokokaloryczne, często zawierają szkodliwy akrylamid, nie zawierają potrzebnych mikroelementów. Zwiększmy spożycie surowych , sezonowych warzyw i owoców .
• Woda
Minimum dwa litry wodzy dziennie. Napoje słodzone i gazowane- spożycie ograniczone do minimum. Woda oczyszcza, hamuje łaknienie ale również nawadnia śluzówki, stawy, skórę. Dostateczna ilość wody w diecie jest dla naszego zdrowia nieoceniona.
Światowa Organizacja Zdrowia w 1999 roku wyodrębniła szereg chorób spowodowanych nieprawidłową dietą.
Choroby sercowo- naczyniowe powstają w wyniku otyłości, spożywania zbyt dużej ilości tłuszczów zwierzęcych, soli, alkoholu. Czynnikiem ryzyka jest również zbyt mała ilość błonnika w diecie.
Rak sutka, okrężnicy, prostaty – związany jest z nadmiernym spożywaniem tłuszczów.
Rak przełyku, jamy ustnej i żołądka – istnieje związek między nadmiernym spożywaniem alkoholu, żywności solonej, wędzonej a częstotliwością występowania tych chorób.
Otyłość – szczególnie otyłość brzuszna sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych jak nadciśnienie, cukrzyca, nowotwory, choroba niedokrwienna serca. Szczególną rolę w powstawaniu otyłości odgrywa spożywanie nadmiernej ilości tłuszczów i cukrów prostych.
Kamica żółciowa- występuje najczęściej u osób otyłych, gdzie nadmierne stężenie cholesterolu w żółci sprzyja odkładaniu kamieni. Nie bez znaczenia jest również zbyt niskie spożycie błonnika.
Próchnica – ma bezpośredni związek ze zbyt dużym spożyciem cukru
Dlatego zawsze jest czas, a wiosną szczególnie na weryfikację naszej diety, wprowadzenie zmian by cieszyć się zdrowiem fizycznym i mentalnym.