Opis produktu:
Suplement diety Lactinova® mama to doustny synbiotyk nowej generacji, zawierający mikroenkapsułowane, żywe kultury dwóch gatunków bakterii kwasu mlekowego: Lactobacillusi Bifidobacterium, przeznaczony dla kobiet w trakcie ciąży i karmienia piersią oraz kobiet planujących ciążę.
Wskazania:
Lactinova® mama przeznaczony jest w szczególności dla kobiet w okresie planowania ciąży, jej przebiegu (2. i 3. trymestr) oraz w czasie karmienia piersią, dla kobiet w ciąży suplementujących żelazo, jako uzupełnienie mikroflory jelitowej w codziennej diecie. Produkt może być stosowany w trakcie i po antybiotykoterapii oraz w trakcie i po stosowaniu leków przeciwgrzybiczych.
Bezpieczeństwo stosowania szczepów probiotycznych w Lactinova® mama:
W Lactinova® mama zastosowano 5 przebadanych szczepów probiotycznych:
• Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103)
• Lactobacillus acidophilus LA02 (DSM 21717)
• Bifidobacterium breve BR03 (DSM 16604)
• Bifidobacterium lactis BS01 (LMG P-21384)
• Bifidobacterium lactis BA05 (DSM 18352)
Każdy z tych szczepów posiada klasyfikację i kod taksonomiczny, zgodnie z wytycznymi FAO/WHO Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa/Światowa Organizacja Zdrowia) oraz ma potwierdzony w badaniach korzystny wpływ na organizm człowieka, jak i potwierdzone bezpieczeństwo stosowania.
Wszystkie szczepy są pochodzenia naturalnego i zostały wyizolowane z przewodu pokarmowego zdrowego człowieka. Bezpieczeństwo i działanie składników preparatu zostało potwierdzone w licznych badaniach naukowych
.Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia:
1 kapsułka dziennie lub według wskazań lekarza.
Zalecane stosowanie w 2. i 3. trymestrze ciąży, w okresie laktacji oraz w trakcie planowania ciąży.
Synbiotyk Lactinova® mama należy stosować minimum 1 miesiąc.
Sposób przygotowania i spożycia:
Kapsułkę Lactinova® mama należy połknąć i popić szklanką płynu (np. wodą). Kapsułkę połykać
wyłącznie w całości. Nie otwierać, nie rozgryzać. Nie rozpuszczać zawartości kapsułki w płynach.
Skład:
Jedna kapsułka zawiera: podłoże prebiotyczne Fibregum™ (aw< 0,2), premiks probiotyczny MICROBAC o koncentracji 100 mld CFU*/g, (L. rhamnosus GG, L. acidophilus LA02, B. breve BR03, B. lactis BS01, B. lactis BA05), substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe kwasów tłuszczowych, dwutlenek
krzemu, składnik otoczki kapsułki: substancja żelująca – hydroksypropylometyloceluloza.
Przechowywanie:
Przechowywać należy w suchym miejscu, w temperaturze nieprzekraczającej 25°C. Produkt można przechowywać w lodówce. Nie jest to konieczne, ale zalecane przy długim okresie przechowywania.
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Lactinova® mama zawiera żywe kultury bakterii, które są wrażliwe na ciepło. Dlatego nie należy narażać ich na działanie źródeł ciepła, promieni słonecznych oraz na gwałtowne zmiany temperatur.
Ostrzeżenia:
• Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
• Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
• Istotne jest prowadzenie zdrowego stylu życia i stosowanie zróżnicowanej diety, dostarczającej organizmowi wystarczającą ilość składników odżywczych.
• Nie należy stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek składnik produktu.
Informacje dodatkowe:
Produkt bezglutenowy, bez laktozy. Odpowiedni dla diabetyków i wegetarian. Produkt może być stosowany z preparatami witaminowymi, kwasem foliowym i kwasami omega-3, w tym samym czasie.
Produkt może być stosowany przez kobiety suplementujące preparaty żelaza, a także w trakcie i po antybiotykoterapii.
Najlepiej spożyć przed końcem:
Data minimalnej trwałości i numer partii znajdują się na opakowaniu produktu.
Zawartość opakowania:
4 aluminiowe blistry zawierające 28 kapsułek
masa netto 7,5 g
Literatura:1. Fiocchi A., et al.: World Allergy Organization-McMaster University Guidelines for Allergic Disease Prevention (GLAD-P): Probiotics, World Allergy Organization Journal (2015) 8:4.
2. Nicola S. et.al.: Interaction between probiotics and human immune cells, Supplement to AgroFOOD industry hi-tech - March/April 2010 - vol 21 n 2.
3. Del Piano M. et al.: The Use of Probiotics in Healthy Volunteers With Evacuation Disorders and Hard Stools, J Clin Gastroenterol, 2010 Sep;44 Suppl 1:S30-4.
Fibregum™ jest znakiem zastrzeżonym firmy Nexira
Producent:
HEXANOVA Sp. z o.o., ul. Brukowa 36, 05-092 Łomianki