Przed nami wiosna – czas ją powitać również na talerzu. Pomogą nam wrócić do sił po długiej zimie.
Przygotowuje się je błyskawicznie, są sycące, lekkie i pełne witamin. Warto pamiętać by do ich przygotowania wykorzystać nowalijki z upraw ekologicznych.
• Wiosenna sałatka brokułowa - z kukurydzą i mozzarellą
Składniki:
- brokuł
- pół puszki kukurydzy
- mozzarellę w małych kuleczkach
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól i cukier do smaku
- kilka łyżeczek dyni
Do przygotowania sosu:
Podzielony na różyczki brokuł krótko obgotowujemy w osolonej wodzie. Pomidorki i mozzarellę kroimy na połówki. Mieszamy w naczyniu brokuły, ser, pomidorki, kukurydzę. Całość polewamy sosem, posypujemy prażonymi pestkami dyni
• Wiosenna sałatka z grzankami, rzodkiewkami i oliwkami
Składniki:
- sałata lodowa
- czarne oliwki, zielony ogórek, rzodkiewki, ser mozarella
- kilka kromek tostowego pieczywa
-oliwa, musztarda, szczypiorek, sól i pieprz
Umytą sałatę rwiemy na kawałki. Warzywa ( w tym oliwki ) kroimy w plasterki. Chleb tostowy kroimy i podsmażamy na patelni. Grzanki dodajemy do pokrojonych warzyw. Oliwę mieszamy z musztardą i odrobiną octu balsamicznego , doprawiamy pieprzem i musztardą. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
• Wiosenna sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, białym serem
Składniki :
- mieszanka sałat
- pęczek rzodkiewek
- szklanka rzeżuchy
- biały ser
- szczypior lub pęczek cebuli dymki
Do przygotowania sosu:
- oliwa, ząbek czosnku, musztarda, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie jest banalnie proste. Do mieszanki sałat dodajemy pokrojoną rzodkiewkę, ogórek, szczypiorek lub dymkę. Dodajemy rzeżuchę. Posypujemy całość pokruszonym serem.
Przeciśnięty ząbek czosnku łączymy z oliwą, musztardą. Dodajemy sól i pieprz. Sałatkę polewamy sosem.
• Wiosenna sałatka z pomidorów
Składniki:
- pomidory malinowe
- zielony ogórek
-czerwona cebula
- świeża bazylia
- oliwa, sól i pieprz do smaku
Wszystkie warzywa po dokładnym umyciu kroimy na plasterki. Układamy w misce warstwowo, polewamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem.
• Wiosenna sałatka z jajkiem
Składniki:
- majonez
- jajka ugotowane na twardo
- mix sałat
- szynka
- papryka czerwona
- jogurt naturalny
- chrzan
- sól i pieprz
Łączymy różne rodzaje sałat z pokrojonymi jajkami, szynką i papryką. Sałatce ostrości nada sos z majonezu, chrzanu i jogurtu. Może być podawana jako samodzielne danie lub dodatek do mięs.
SMACZNEGO!