Niedobory magnezu GDZIE GO SZUKAĆ W DIECIE?
Odpowiednia ilość magnezu jest bardzo ważna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Magnez pełni istotną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego, pokarmowego, krążenia, sercowo-naczyniowego, odpornościowego i kostno-mięśniowego.
Nie możemy lekceważyć niedoboru magnezu, gdyż może on spowodować m in. zaburzenia rytmu serca, nudności, problemy z koncentracją, łamliwość włosów i paznokci, nadpobudliwość nerwową, stany lękowe, nudności, uporczywe i silne bóle głowy, skurcze i drżenie mięśni, trudności w oddychaniu, zaburzenia widzenia, problemy z układem odpornościowym, ciągłe zmęczenie, zawroty głowy, omdlenia, bóle kręgosłupa, zwiększoną łamliwość kości.
Jak uzupełniać niedobory magnezu?
Przede wszystkim powinniśmy pić wodę mineralną z duża zawartością magnezu. Możemy również zażywać suplementy diety zawierające magnez. Musimy pamiętać, żeby były to suplementy z witaminą B6, ponieważ w przeciwnym razie magnez nie będzie wchłaniany. Zaleca się także zażywanie magnezu razem z potasem co wzmocni działanie obydwu pierwiastków. W jakich produktach znajdziemy najwięcej magnezu?
Okazuje się że najwięcej magnezu zawierają pestki dyni. (aż 540mg magnezu w 100g produktu ). Dużo magnezu znajdziemy również w: otrębach pszennych (zawierają 490mg magnezu), kakao (100g naturalnego kakao zawiera 420mg magnezu), migdały (296mg magnezu w 100 g produktu), kasza gryczana (218mg w 100g), orzechy laskowe (140mg w 100g produktu), płatki owsiane (129mg magnezu w 100 gramach), groch (124 mg w100g), banany (33 mg magnezu w 100g).
Dzienne zapotrzebowanie dla mężczyzny to ok. 400 mg magnezu. Kobiety potrzebują mniejszych ilości magnezu – 320 mg.
Duże ilości magnezu znajdują się także w gorzkiej czekoladzie i awokado. Należy pamiętać że praktycznie każdy owoc i warzywo zawiera pewne ilości magnezu.
Starajmy się aby nasza dieta zawierała produkty z dużą ilością magnezu, szczególnie kiedy mamy objawy jego niedoboru.Czynnikami, które zwiększają ryzyko niedoboru są m in:
ciąża, diety odchudzające, spożywanie wysoko przetworzonej żywności, kawa, napoje energetyczne, alkohol, intensywny wysiłek fizyczny czy zażywanie niektórych leków.
Przy suplementacji należy pamiętać że najlepiej przyswajalne przez organizm są następujące związki magnezu: cytrynian, mleczan, chlorek, glicynian. Nie każde przemęczenie oznacza jednak niedobór magnezu, dlatego zanim sięgniemy po suplement upewnijmy się że na pewno jest on nam potrzebny.