Jak wspomóc odporność dietą?
Dieta wzmacniająca powinna zawierać warzywa i owoce bogate w antyoksydanty. Poprzez zwalczanie wolnych rodników podniosą odporność.
Antyoksydanty
Antyoksydanty ( inaczej nazywane przeciwutleniaczami) to głównie witaminy ACE. Bogate są w nie brokuły, marchew, szpinak, czerwona papryka, pomidory, porzeczki i truskawki ( również mrożone).Kiszonki
Należy pamiętać o naturalnych kiszonkach.
Wprowadzenie do diety kiszonych ogórków, kapusty, buraków, naturalnie fermentowanego octu jabłkowego dostarcza organizmowi miliardy bakterii probiotycznych przywracających równowagę flory bakteryjnej i pobudzających układ immunologiczny. Czosnek i cebula
Ważne miejsce w jesiennej diecie powinien zająć czosnek i cebula. Czosnek zawiera allicynę o działaniu bakteriobójczym. Duże znaczenie ma siarka zawarta w czosnku i cebuli. Siarka pobudza produkcję limfocytów wyłapujących i usuwających z organizmu szkodliwe drobnoustroje. Nie bez znaczenia jest duża zawartość w cebuli łatwo przyswajalnej witaminy C . Marynarze przed wiekami stosowali cebulę jako panaceum na szkorbut.Jogurty, imbir, curry i chili
Poza owocami i warzywami warto postawić na jogurty z żywymi kulturami bakterii, zupy z dodatkiem imbiru, curry czy chili.Zioła
Istotne są wybrane zioła, takie jak czystek (zawierający polifenole- silne przeciwutleniacze),wiesiołek, jeżówka purpurowa.Jajka, masło, tłuste morskie ryby
Należy zwiększyć spożycie jajek, masła, tłustych morskich ryb. Wszystkie wymienione produkty zawierają witaminę D. Jej niedobory skutkują między innymi spadkiem odporności.
A oto nasze propozycje:
Zapiekanka z dynią i pomidorami
Składniki:
150g kaszy gryczanej
2-3 duże cebule
4 średnie pomidory
300g miąższu z dyni
80g tartego twardego sera żółtego
50 ml oliwy z oliwek
Kilka ząbków przeciśniętego czosnku
Sól, pieprz, majeranek
• Ugotowaną w osolonej wodzie kaszę ułożyć na dnie naczynia do zapiekania
• Pokrojony w paski miąższ z dyni zmieszać z przyprawami i czosnkiem oraz oliwą
• Na kaszę ułożyć dynię oraz pokrojone pomidory i cebule
• Całość polać pozostałą oliwą, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika
• Piec około pół godziny ( do miękkości dyni) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni
Pierogi z dynią
Składniki
Jedna niewielka dynia
Pół kilograma mąki
150 gram dowolnych orzechów lub sparzonych migdałów
Dwie duże cytryny
Kilka łyżeczek miodu
50g świeżego imbiru ( lub łyżeczka sproszkowanego)
Jedna łyżeczka płaska soli i szczypta kardamonu oraz kurkumy
• Miąższ z dyni udusić z niewielką ilością wody z dodatkiem soli
• Rozgnieść lub zmielić orzechy, wycisnąć sok z cytryn
• Zmieszać dynię z orzechami, kilkoma łyżeczkami soku z cytryny , szczyptą cukru ( może być brązowy lub trzcinowy)
• Zagnieść ciasto – mąka z łyżeczką soli oraz powoli dodawana ciepła woda
• Rozwałkować ciasto, wykrawać krążki
• Nałożyć farsz i skleić brzegi
• Ugotować we wrzącej wodzie
• Podawać posypane kawałkami smażonej dyni z tartym imbirem i miodem
Zupa hiszpańska z czosnkiem
Składniki
10 ząbków czosnku
4 szklanki bulionu mięsnego ( najlepiej wołowego)
Szklanka białego wina
4 łyżki oliwy z oliwek
Chleb tostowy
Parmezan, sól, pieprz
• Podsmażyć na patelni drobno pokrojony czosnek
• Podgrzać bulion z winem. Do gorącego dodać czosnek i olej z oliwek
• Dodać sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu przez pół godziny
• Chleb tostowy posypać parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut
• Gorące grzanki ułożyć na dnie miseczek i zalać zupą
To tylko kilka propozycji. Puśćmy wodze naszej kulinarnej fantazji i eksperymentujmy łącząc smaki i sezonowe składniki.
SMACZNEGO !!!!