Stawy są to ruchome połączenia między zewnętrznymi, a wewnętrznymi składnikami szkieletu czyli kośćmi. Do ich prawidłowego funkcjonowania niezbędna jest chrząstka i maź stawowa oraz właściwy przyczep mięśni i ścięgien. Prawidłowa chrząstka stawowa jest gładka i zabezpiecza ścieranie się kości, gdyż jest odporna na tarcie i umożliwia poślizg. Właśnie dzięki gładkości chrząstki stawowej i obecności płynu stawowego ruch odbywa się z minimalnym oporem. Z wiekiem chrząstka grubieje w centrum główki, podczas gdy w obrębie środka panewki staje się coraz cieńsza, mogą też w niej występować ubytki. W związku z tym chrząstka zużywa się, stawy przestają prawidłowo funkcjonować, a wtedy pojawiają się ból i pierwsze schorzenia reumatyczne.
Przyczyny, dla których staw nie pełni swojej podstawowej funkcji może mieć różne podłoże, począwszy od różnego rodzaju urazów, a skończywszy na następstwach farmakoterapii. Wtedy to wykonywanie najprostszych czynności takich jak np.: wiązanie butów, wchodzenie po schodach czy też klękanie może być dużą udręką.
Jak pomóc więc naszym stawom, aby długo zachowały dobrą kondycję?
Nadworny lekarz króla Stefana Batorego – Wojciech Oczko powiedział: „Ruch jest w stanie zastąpić prawie każdy lek, ale wszystkie razem leki nie zastąpią ruchu”, dlatego też musimy pamiętać o aktywności fizycznej. Ruch, nie tylko wzmacnia nasze mięśnie, ale dzięki zmianie ciśnienia i nacisku na powierzchnię stawową sprawia dobre warunkowanie stanu czynnościowego chrząstki stawowej. Ważną rzeczą jest tzw. bhp ruchu, czyli mądre obciążanie stawów np.: nigdy się nie schylamy podnosząc jakieś przedmioty, tylko mając proste plecy kucamy i wstajemy, ciężkie zaś rzeczy nie podnosimy, a jedynie przesuwamy. Sprzymierzeńcem zdrowych stawów jest też sama dieta i jej suplementy. Dlatego pamiętajmy o racjonalnym odżywianiu się; każdy dodatkowy kilogram jest niepotrzebnym balastem, który obciąża nasze stawy i zwiększa tarcie chrząstki stawowej. Codzienną dietę wzbogaćmy o nabiał, produkty pełnoziarniste, strączkowe, ryby morskie, olej lniany, orzechy włoskie, owoce jagodowe, warzywa kapustne jak i cytrusy. Suplementy diety, które zawierają glukozaminę (wspomaga ochronę chrząstki stawowej), witaminę C (walczy z wolnymi rodnikami, które m.in. uszkadzają chrząstkę stawową) czy też kwas hialuronowy (nawilża i chroni stawy przed ścieraniem się, ma właściwości przeciwzapalne) sprawiają, że nasze stawy są utrzymane w dobrej kondycji. Połączenie ruchu, odpowiedniej diety i suplementów zdecydowanie wzmocni pracę układu chrzęstno – szkieletowego oraz korzystnie wpłynie na większą sprawność i wytrzymałość stawów.